Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά του ανδρικού πληθυσμού, που ταλαιπωρείται απο κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.
Οι πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι η πρόωρη εκπερμάτωση και η απώλεια στύσης κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ενώ η απουσία στύσης και η μικρής έντασης στύση αναφέρονται πιο σπάνια.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι διαταραχές είναι αποτέλεσμα προβλημάτων, που η ρίζα τους είναι ψυχολογική.
Το σώμα καταγράφει και αποθηκεύει όλες τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τον τρόπο που αντιδρούμε σε κάθετι που βιώνουμε. όταν αυτό που βιώνουμε περιέχει πολύ συχνά και άγχος ή φόβο, τότε το σώμα μας έχει αποθηκευμένο αρκετό άγχος ή φόβο. πολύ περισσότερο απ’όσο μπορεί ν αντέξει. επιπλέον όταν η συνήθης αντίδραση μας απέναντι σε κάθε εμπειρία είναι το άγχος ή ο φόβος, τότε το σώμα προγραμματίζεται και μαθαίνει να αντιδρά έτσι πάντα. σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, το σώμα είναι πολύ φορτωμένο με άγχος και φόβο και μαθημένο να αντιδρά καταρχήν με άγχος και φόβο.
Στην σεξουαλική επαφή το σώμα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Του ζητάμε να χαλαρώσει, να αφεθεί στις αισθήσεις του και να συνυπάρξει αρμονικά με ένα άλλο σώμα. Ετσι μια σεξουαλική επαφή είναι όμορφη και ικανοποιητική.Πως όμως μπορεί ένα σώμα που έχει αποθηκευμένο πολύ άγχος, πολύ φόβο και έχει μαθει να αντιδρά με αυτά τα αισθήματα, να καταφέρει να βιώσει μια σεξουαλική επαφή όπως την περιέγραψα παραπάνω; κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. είναι σα να ζητάς απο ένα υπέρ-φορτωμένο φορτηγό να ανέβει μια ανηφόρα με τρίτη ταχύτητα και να το κατηγορείς οτι δεν είναι καλό, όταν φυσικά δεν την ανεβαίνει!όταν το σώμα μας βιώνει σε όλες τις στιγμές της ζωής άγχος, φόβο,αγωνία και προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε αυτά δεν είναι δυνατόν να του ζητάμε στην σεξουαλική επαφή, να τα διαγράψει όλα αυτά και να λειτουργήσει χαλαρά και ελευθερα. Πριν περάσουμε και σε μια άλλη πηγη άγχους που δημιουργεί σεξουαλικές διαταραχές πρέπει να τονίσω οτι το άγχος και ο φόβος μπορεί να είναι συνειδητά στοιχεία σε κάποιον, αλλά μπορεί να είναι και υποσυνείδητα. αυτό σημαίνει οτι κάποιος μπορεί να έχει τη γενική εικόνα για τον εαυτό του οτι δεν είναι ιδιαίτερα αγχωμένος ή φοβισμένος, αλλά αυτο να είναι η αλήθεια του, που βρίσκεται ακόμα σε λανθάνουσα μορφή, αλλά του καθορίζει την συμπεριφορά.
Μια άλλη μεγάλη ψυχολογική πηγη που μπορεί να δημιουργήσει σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι οι ιδέες, οι αντιλήψεις και οι φαντασιώσεις που κάθε ένας σχηματίζει και κουβαλάει μέσα του για το θέμα του σεξ.Το σεξ είναι ενα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες αντιλήψεις, κοινωνικές πεποιθήσεις,στερεότυπα και προκαταλήψεις, τα οποία μπορούν να μπερδέψουν και να απασχολούν τόσο πολύ κάποιον, ώστε να μην του επιτρέπουν να λειτουργήσει ελεύθερα κατα την σεξουλική επαφή.
Οι άντρες που έχουν κάποια σεξουλική δυσλειτουργία ταλαιπωρούνται απο αυτήν,αλλά παράλληλα ταλαιπωρούνται πολύ και απο την μεγάλη ντροπή που νιώθουν γι αυτό που τους συμβαίνει. Οι περισσότεροι δε το λένε πουθενά γιατί θεωρουν οτι θα κατακριθούν και θα χαρακτηριστουν «ανίκανοι». Το αίσθημα της ντροπής και η στάση του «μεγάλου μυστικού» που κρατάνε απέναντι σε αυτό που τους συμβαίνει, επιδεινώνει την ψυχολογική τους ένταση και αυτή με την σειρά της επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την σεξουαλική δυσλειτουργία.
Η ψυχοθεραπεία στο χωρο του humantherapy, αντιμετωπίζει κάθε σεξουαλική δυσλειτουργία και δίνει την δυνατότητα σε κάθε θεραπευόμενο να ελευθερώσει το σώμα του και να το αισθάνεται. Του μαθαίνει να είναι αληθινός, να εκφράζει τις επιθυμίες του να τις ζει και ετσι να απολαμβάνει όλη τη ζωή του, η οποία εμπεριέχει και την σεξουαλική ζωή.