Σωματική Ψυχοθεραπεία

μη κατευθυντικής προσέγγισης N.D.S.P-S.E.R

Η Μη κατευθυντική Σωματική Ψυχοθεραπεία – Σωματο-συναισθηματική Απελευθέρωση είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο μεθόδων θεραπείας.

Από την μια μεριά βρίσκεται η Μη κατευθυντική – παρεμβατική μέθοδος θεραπείας και εμψύχωσης, που εμπνεύστηκε ο Γάλλος ψυχοκοινωνιολόγος και ψυχοθεραπευτής Michel Lobrot και η οποία έχει τις ρίζες της στην θεωρία του Kurt Lewin για την δυναμική των ομάδων και του Carl Rogers για την προσωποκεντρική θεραπεία. Η στάση του θεραπευτή στη μέθοδο αυτή στηρίζεται στην άνευ όρων αποδοχή του ατόμου και της ομάδας, στην ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα (Carl Rogers), καθώς επίσης και στην δυνατότητα παρέμβασης μέσα από τις προτάσεις. Οι προτάσεις έχουν σκοπό να διευκολύνουν την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του προσωπικού βιώματος προς την κατεύθυνση της ανάδυσης και της συνειδητοποίησης των επιθυμιών του ανθρώπου(Michel Lobrot).

Ο Michel Lobrot είναι Γάλλος καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Paris VIII, ψυχοκοινωνιολόγος και ψυχοθεραπευτής. Έχει γράψει πολλά βιβλία που αφορούν στην μέθοδο αλλά και στην ψυχολογία γενικότερα, όπως το «L’ecoute du desir”, 1992, “Non Directive_intervenante animation de groups”, “Vivre Ensemble-L’attitude non-directive-intervenante”, Le psychisme en mouvement, 2016 κ.α.

Από την άλλη βρίσκεται η Κρανιοϊερή θεραπεία (craniosacral therapy C.S.T.) μια σωματική θεραπεία που χρησιμοποιεί το απαλό άγγιγμα των 5 γραμμαρίων κατά μήκος του κρανιοϊερού συστήματος με σκοπό την εξισορρόπηση του κρανιοϊερού ρυθμού αλλά και άγγιγμα και σε άλλα σημεία του σώματος προκειμένου το σώμα να αφήσει τις άμυνες του και να ανοίξει. Παράλληλα μ’ αυτήν την εξισορρόπηση το άγγιγμα της κρανιοϊερής θεραπείας αφυπνίζει την μνήμη του σώματος και ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον βαθύτερο εαυτό, το τραύμα και τις απωθημένες μνήμες.

Κύριος εμπνευστής της μεθόδου ο John Upldger, Αμερικανός νευροχειρουργός. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία πάνω στην μέθοδο και στις έρευνες που έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες πάνω στην κρανιοϊερή θεραπεία. Αναφέρω τα βασικότερα βιβλία του, «Somato Emotional Release and Beyond”, “your inner physician and you”, “Cell talks”, etc. Συνεχίζει ακόμα και σήμερα, την έρευνα ,την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δυνατοτήτων της μεθόδου στο ερευνητικό του κέντρο στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

Πως προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – ταξιδιώτη

Άγγιγμα

Το άγγιγμα στην μέθοδο έχει τα εξης βασικά χαρακτηριστικα:

  1. Το βάρος του είναι 5 γράμμαρια, όσο ένα φύλλο χαρτί Α4. Το βάρος αυτό είναι ιδανικό ώστε απο τη μια πλευρά να υπάρχει σαφές μήνυμα προς το σώμα οτι κάποιος βρίσκεται μαζί του και απο την άλλη η απουσία πίεσης στο άγγιγμα οδηγεί τον ταξιδιώτη να αφήσει τις άμυνες του πολύ γρήγορα.
  2. Η στόχευση του αγγίγματος. Αγγίζουμε για να αφουγκραστούμε την κίνηση του ρυθμού και τη σχέση κίνησης ακινησίας τόσο σε σχέση με τον κρανιοϊερό ρυθμό όσο και σε σχέση με οποιαδήποτε κίνηση στα όργανα, ιστούς, φάσια.
  3. Η πρόθεση του. Με το άγγιγμα η μόνη πρόθεση είναι να είμαστε παρόντες για τον άλλον και να επιτρέψουμε στον ταξιδιώτη να συναντήσει και να συνειδητοποιήσει την δική του ενέργεια.

Ο συνοδοιπόρος δεν δίνει ούτε παίρνει σε επίπεδο ενέργειας τίποτα από και προς τον ταξιδιώτη. Παρόλα αυτά η ανταλλαγή τους είναι μια έντονη εμπειρία καθώς η παρουσία του συνοδοιπόρου είναι συνειδητή.

Το άγγιγμα γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία κατ’ αρχήν, κυρίως κατά μήκος του κρανιοϊερού συστήματος, αλλά αργότερα και σε όλο το σώμα ακολουθώντας και υποστηρίζοντας το πλήρες ξεδίπλωμα της σωματο συναισθηματικής απελευθέρωσης.

Αναπνοή

Η αναπνοή είναι ένας ακόμα βασικός δρόμος στην μέθοδο μας και χρησιμοποιείται για να μπορέσει ο ταξιδιώτης να συνδεθεί με το σώμα του.

  1. Μαθαίνει να αναπνέει διαφραγματικά
  2. Μαθαίνει να δίνει την αποκλειστική προσοχή του στην αναπνοή και να την ακολουθεί χωρίς να την αλλάζει επεμβατικά
  3. Συνειδητοποιεί τον ρυθμό της αναπνοής, το βάθος της και την συνδεση της με την περιοχή των συναισθημάτων

Κίνηση

Την κίνηση την προσεγγίζουμε από δύο όψεις.

  1. Η κίνηση και η εναλλαγή με την ακινησία του ίδιου του σώματος ή των μερών του σαν δρόμος προς την σωματική αυτογνωσία και συνειδητοποίηση της προσωπικής ενέργειας.
  2. Η κίνηση σαν στοιχείο που μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε μέσα από τα χέρια μας στο σώμα του άλλου. Το ισοζύγιο κίνησης – ακινησίας λειτουργεί σαν διαγνωστικό μέσο για μας , με την έννοια ότι βασική αρχή της ψυχοσωματικής, την οποία ακολουθούμε είναι ότι η κίνηση σηματοδοτεί την υγεία και η ακινησία το μπλοκάρισμα, την ασθένεια

Ενσυναίσθηση

Είναι παρούσα σε κάθε βήμα της θεραπευτικής διαδικασίας. Είναι γνωστή σαν έννοια. Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω γι’ αυτήν σε σχέση με την μέθοδο μας είναι ο,τι οι συνομιλίες με το σώμα δίνουν την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να βιώσει ο ίδιος την ενσυναίσθηση για το σώμα του ή για επιμέρους σημεία και όχι μόνο να την λαμβάνει από τον συνοδοιπόρο σαν στάση θεραπευτική.

Θεραπευτικός διάλογος

Ο θεραπευτικός διάλογος που συμβαίνει κατά την διάρκεια της συνεδρίας με το άγγιγμα, έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  1. Η προυπόθεση για να ξεκινήσει ο συνοδοιπόρος ερωτήσεις είναι η παύση του ρυθμού
  2. Η παύση του ρυθμού συμβαίνει πάντα λίγο πριν αρχίσει η μνήμη του σώματος να ξεδιπλώνει τις ιστορίες της
  3. Τότε τα εγκεφαλικά κύματα είναι τύπου Θήτα, πράγμα που όπως σας είναι ίσως γνωστό, ανοίγει τον διάδρομο προς την αυτοίαση, την εσωτερική γνώση και δίνει τη δυνατότητα στο υποσυνείδητο να φέρει στο συνειδητό πληροφορίες