[huge_it_slider id=»4″]

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Να πούμε λίγα λόγια για το τι είναι η Κρανιοϊερή θεραπεία. Είναι μια θεραπεία που ανακαλύφθηκετον 20ο αιώνα και έχει γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Το όνομα της προέρχεται από τα δύο βασικά οστά στο σώμα μας, το κρανίο και το ιερό οστό της λεκάνης τα οποία αποτελ τημα του σώματός μας. Σκοπός της θεραπείας είναι η εξισορρόπηση του Κρανιοϊερού ρυθμού στο σώμα.

Να αναφέρουμε εδώ σύντομα ότι ο Κρανιοϊερός ρυθμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο κινείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη. Η κίνηση αυτού του υγρού δίνει όλες τις εντολές στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου για να λειτουργήσει.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η ανεμπόδιστη ροή αυτού του υγρού είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Η θεραπεία αυτή ψηλαφεί με συγκεκριμένες εφαρμογές των χεριών πάνω στο σώμα τον ρυθμό και με μια σειρά ήπιων χειρισμών των 5 γραμμαρίων βοηθά το σώμα να ξαναβρεί την ισορροπία που είχε ο ρυθμός του πριν υπάρξει οποιαδήποτε αιτία για να διαταραχθεί αυτή η ισορροπία.

Δύο είναι οι πηγές που μπορούν να κάνουν τον κράνιοϊερό ρυθμό να χάσει την ισορροπία του. Η πρώτη είναι σωματικές κακώσεις κατά μήκος του κράνιοϊερού συστήματος και η δεύτερη είναι τα παντός είδους ψυχογενή τραύματα. Και τα δύο αυτά αποθηκεύονται στο σώμα και καταγράφονται στην μνήμη των ιστών με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να είναι χαλαρό και έτσι να εμποδίζει την ομαλή ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Οι ήπιοι χειρισμοί των 5 γραμμαρίων, εκτός από την εξισορρόπηση που φέρονουν στον ϊπου δέχεται την Κρανιοϊερή θεραπεία να έχει εμπιστοσύνη στο σώμα του, να ισχυροποιήσει το αυτοθεραπευτικό δυναμικό, που έχει κάθε οργανισμός, να μην φοβάται να ασχοληθεί με τους πόνους του και να κατανοήσει δύο βασικές αλήθειες:

1. Το σώμα νοσεί όταν έχει εξαντλήσει κάθε άλλο τρόπο να μας δείξει ότι χρειάζεται την φροντίδα μας

2. Το σώμα έχει μια απόλυτη σοφία και ξέρει τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε με ισορροπία και ειρήνη

Η Κρανιοϊερή θεραπεία μαθαίνει στους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τον πανικό που πιθανώς εμφανίζεται σε κάθε αλλαγή, δυσκολία, ασθένεια. Τους δείχνει έναν νέο δρόμο για να αντιλαμβάνονται το σώμα τους, την ενέργεια τους και το συναίσθημά τους. Η συνειδητοποίηση, η κατανόηση και η αποδοχή της αλήθειας του σώματός μας είναι τις περισσότερες φορές η θεραπεία μας. Ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική ενότητα, που χρειάζεται κατανόηση, αποδοχή της αλήθειας του και φροντίδα μέσα από την καρδιά μας για να είναι υγιής και ισορροπημένος.

Κρανιοϊερή Θεραπεία για Μωρά

Στη διαδικασία της γέννησης τα μωρά δέχονται πιέσεις σε όλο το κρανίο τους μέσα στον στενό γενετικό σωλήνα που κινούνται για να βγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι τα οστά του κρανίου ενός νεογέννητου είναι ακόμη πολύ μαλακά, καταλαβαίνουμε ότι μικροκακώσεις συμβαίνουν σε κάθε γέννηση. Συνήθως οι κακώσεις αυτές συμπιέζουν τις ραφές του κρανίου και δεν αφήνουν τα οστά του κρανίου να έχουν την φυσική τους κίνηση. Τις περισσότερες φορές τα οστά καταφέρνουν να επανέλθουν στην κανονική τους θέση και να κινούνται ανάμεσα στις ραφές τους. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει από μόνο του. Τότε οι πιέσεις στα οστά είναι συνυπεύθυνες για προβλήματα όπως οι κολικοί, προβλήματα κατάπωσης στον θηλασμό, αϋπνίες, υπερκινητικότητα, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα.  Το μωρό που θα δεχθεί συνεδρίες Κρανιοϊερής θεραπείας  έχει σημαντική  βοήθεια για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, να ξεκινήσει τη ζωή του χωρίς εντάσεις και οι γονείς έτσι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ύπαρξη του νέου ανθρώπου χωρίς επιπλέον ανησυχίες, ταλαιπωρίες και φόβους για την υγεία του παιδιού τους.

Η Κρανιοϊερή θεραπεία όμως λειτουργεί σε ένα άλλο βαθύτερο επίπεδο πολύ σημαντικό. Τα μωρά ως έμβρυα ζουν τις συνθήκες που τους προσφέρουν οι μητέρες τους. Σε περιπτώσεις όπου η μητέρα βιώνει πολλούς φόβους, έχει αγχώδεις αντιδράσεις, συχνές εκρήξεις θυμού και  αισθήματα θλίψης με αναίτια κλάματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε το έμβρυο αυτό έχει καταγράψει στο σώμα του τις ανάλογες εντάσεις, και όταν θα έρθει στην ζωή θα εμφανίσει σταδιακά διάφορα συμπτώματα. Από απλές αϋπνίες και υπερκινητικότητα έως άσθμα,  αλλεργίες, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και τάση για ανάπτυξη φοβιών κατά την παιδική ηλικία.

Με  συνεδρίες Κρανιοϊερής θεραπείας το παιδί έχει την δυνατότητα να σβήσει από την μνήμη των ιστών του όλες αυτές τις εντάσεις και να  νιώσει ασφαλές στον καινούργιο κόσμο. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι σε όλες τις ηλικίες ένα παιδί μπορεί να δεχθεί συνεδρίες, αλλά αν ένα μωρό έχει κρανιακές ή ψυχογενείς εντάσεις από την στιγμή που γεννιέται, είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία του να του δοθεί η ευκαιρία αμέσως να τα εξισορροπήσει και να ξεκινήσει την ζωή του χωρίς πόνους και διαταραχές που θα το ταλαιπωρήσουν. Όσο πιο γρήγορα δέχεται ένα σώμα μια συνεδρία τόσο πιο εύκολο είναι να αποβάλει τις πιέσεις του.

Η ψυχοθεραπευτική εμπειρία μου δείχνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ψυχολογικές διαταραχές των ενηλίκων έχουν την βάση τους σε μνήμες που έχουν καταγράψει σε πολύ μικρές ηλικίες, αλλά αυτό είναι γνωστό ήδη στον χώρο της θεραπείας. Η εμπειρία μου όμως σαν Κρανιοθεραπεύτριας έχει δείξει και δείχνει καθημερινά, ότι πολλές φορές κυτταρικές μνήμες που έχει κάποιος από την σύλληψη του και έπειτα αποθηκευμένες στο σώμα του καθορίζουν με έναν σιωπηλό και εντυπωσιακό τρόπο την συμπεριφορά του και την ψυχοσωματική του υγεία.

Με την  Κρανιοϊερή θεραπεία οι ενήλικες  ξετυλίγουν αυτές τις μνήμες, συνειδητοποιούν αυτά τα βάρη που είναι για χρόνια αποθηκευμένα στο σώμα τους και τα αποβάλουν καταφέρνοντας έτσι  να αποκτήσουν  μια σταθερή ισορροπία σωματική και ψυχική. Τα μωρά στην Κρανιϊιερή θεραπεία κάνουν πρόληψη όλων αυτών. Έχουν τη δυνατότητα σχεδόν άμεσα να αποβάλουν τέτοιες μνήμες, και έτσι να μην ξεκινήσουν με διαταραγμένη την ψυχοσωματική τους ισορροπία.  Εξάλλου η  πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Κρανιοϊερή Θεραπεία για Εγκύους

Σύμφωνα με όσα παραπάνω είπαμε για την  Κρανιοϊερή  θεραπεία, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ ευεργετική και για τις εγκύους.

 •  Τις μαθαίνει να ακούνε το σώμα τους και να το εμπιστεύονται
 •  Τις δίνει την ευκαιρία για βαθιά χαλάρωση
 •  Τις δίνει την δυνατότητα να αποβάλουν φόβους
 •  Τους δίνει χρόνο να ταξιδέψουν μέσα στο σώμα τους και να νιώσουν το μωρό τους

Είναι πολύ βασικό οι έγκυες να νιώθουν ισορροπία μέσα σε όλη τη διαδρομή της κύησης, πράγμα που πολλές φορές δεν είναι απλό καθώς οι αλλαγές στον οργανισμό είναι συνεχείς και η κάθε γυναίκα δεν έχει την ψυχολογική ετοιμότητα να τις υποδεχθεί και να τις αποδεχθεί.

Κρανιοϊερή Θεραπεία

με ΣωματοΣυναισθηματική Απελευθέρωση και θεραπευτικό διάλογο. C.S.T-S.E.R

Η Κρανιοϊερή θεραπεία προσεγγίζει τα προβλήματα της ανθρώπινης υγείας , αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο σαν ψυχοσωματική ενότητα και υποστηρίζοντας τον να βρει την ισορροπία του μέσα από τον ήπιο δρόμο.

Τι είναι η κρανιοϊερή θεραπεία;

Η κρανιοϊερή θεραπεία είναι σωματική θεραπεία, στην οποία με βάρος μόνο 5 γραμμαρίων αγγίζουμε το σώμα. Το σώμα αντιμετωπίζεται ως μια σύνθετη ύπαρξη, που έχει την εσωτερική σοφία να βρει το ίδιο τον δρόμο του προς την υγεία, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία. Το σώμα έχει όλα τα συστατικά που συνθέτουν το βιολογικό επίπεδό του και μέσα σ’ αυτό υπάρχουν όλα τα συναισθήματα, οι μνήμες, οι σκέψεις. Για την κρανιοϊερή θεραπεία δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε σώμα και ψυχή. Έτσι το να πούμε ότι η κρανιοϊερή θεραπεία είναι μια ψυχοσωματική θεραπεία, είναι ο πιο ακριβής ορισμός.

Το όνομά της το πήρε από τα δύο άκρα του συστήματος, στο οποίο επικεντρώνουμε τα αγγίγματα. Το ένα άκρο είναι το κεφάλι (κρανίο) και το άλλο άκρο είναι το οστό της λεκάνης (ιερό οστό). Σε παγκόσμιο επίπεδο το όνομά της είναι η μετάφραση των ελληνικών ιπποκρατικών ιατρικών όρων για αυτά τα δύο οστά κι έτσι ακόμα κι αν στα ελληνικά το όνομα προξενεί αρχικά περίεργους συνειρμούς, ή ακούγεται κάπως αστείο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να διαδοθεί με την ελληνική σφραγίδα του.

Πως λειτουργεί

Η Κρανιοϊερή θεραπεία εφαρμόζει πολλά διαφορετικά αγγίγματα βάρους 5 γραμμαρίων κατά μήκος του κρανιοϊερού συστήματος (κεφάλι – ιερό οστό). Με το άγγιγμα αυτό η θεραπεία καταφέρνει να:

 1. Εξισορροπεί τον Κρανιοϊερό ρυθμό που δεν είναι άλλος από τη συχνότητα του κύματος με την οποία κινείται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό(ε.ν.υ,) από το κρανίο στην σπονδυλική στήλη και το ιερό οστό. Το ε.ν.υ. είναι αυτό που δίνει τις εντολές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα για να λειτουργήσει όλο το σώμα και η κανονική ροή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ανθρώπου.
 2. Ενθαρρύνει την κίνηση των ιστών και των εσωτερικών οργάνων τα οποία με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται στο να αποβάλλουν εντάσεις και ενεργειακές κύστες που έχουν αποθηκευμένες για πολύ καιρό. Αυτό οδηγεί σταδιακά στην αποκατάσταση της λειτουργίας τους.
 3. Αφυπνίζει τη μνήμη των κυττάρων του σώματος και δίνει την ευκαιρία στον θεραπευόμενο να θεραπεύσει με αυτόν τον τρόπο ψυχογενή τραύματα συμπεριλαμβανομένων και των τραυμάτων απο την εμβρυακή ζωή και την γέννηση.
 4. Μαθαίνει στον θεραπευόμενο να χαλαρώνει πραγματικά και έτσι να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
 5. Μαθαίνει στον θεραπευόμενο να ακούει το σώμα του και να το σέβεται
 6. Οδηγεί τον θεραπευόμενο σε επαφή με την καρδιά του και τον εσωτερικό γιατρό που κάθε άνθρωπος έχει μέσα στο σώμα του έτσι ώστε να μην χάσει ποτέ τον δρόμο της υγείας του.

Θεραπευτικός διάλογος στην κρανιοϊερή θεραπεία

Πολύ νωρίς η εφαρμογή της κρανιοϊερής θεραπείας έφερε στην επιφάνεια το στοιχείο της μνήμης του σώματος. Οι πρώτοι θεραπευτές εφαρμόζοντας την μέθοδο, άκουγαν συχνά τους ανθρώπους να λένε, κατά την διάρκεια της συνεδρίας ότι βλέπουν εικόνες, παρόλο που είχαν κλειστά τα μάτια τους. Οι εικόνες αυτές μπορεί να ήταν από την ζωή τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορεί να ήταν και τελείως φανταστικές. Σε κάθε περίπτωση όμως τους προκαλούσαν συναισθηματικές αντιδράσεις και μάλιστα πολύ έντονες. Κάποιοι θεραπευτές αντιλαμβανόμενοι το πόσο σημαντική ήταν αυτή η εμπειρία των εικόνων για τους θεραπευόμενους, θέλησαν να τους διευκολύνουν. Άρχισαν, λοιπόν, να κάνουν ερωτήσεις που βοηθούσαν τα υποκείμενα να δούνε πιο καθαρά τις εικόνες τους και να νιώσουν τα συναισθήματα που αυτές τους προκαλούσαν.

Η θεραπευτική αυτή διαδικασία ονομάζεται σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση, η οποία συμβαίνει πάντα όταν ο κρανιοϊερός ρυθμός βρίσκεται σε παύση. Είναι το πρώτο και απαραίτητο σκαλοπάτι για την αφύπνιση της μνήμης του σώματος.

Έτσι, άρχισε να υπάρχει στην μέθοδο ο θεραπευτικός διάλογος. Στην ουσία είναι ένας διάλογος που γίνεται ανάμεσα στον θεραπευόμενο και το σώμα του. Ο θεραπευτής τον διευκολύνει με τις ερωτήσεις και τις προτάσεις του, δίνοντας του τη δυνατότητα να συνομιλήσει με το σώμα του. Χρήσιμο θα ήταν να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως δεν χρησιμοποιούν όλες οι σχολές, που εφαρμόζουν και διδάσκουν την μέθοδο, τον θεραπευτικό διάλογο.

Οι εικόνες που εμφανίζονται βοηθούν τον θεραπευόμενο να έρθει σε βαθύτερη επικοινωνία με το σώμα του. Η βαθιά χαλάρωση τον βοηθά να μην επεξεργάζεται νοητικά αυτό που βλέπει και αισθάνεται εκείνη τη στιγμή, οι αντιστάσεις του μειώνονται και δέχεται σαν κάτι φυσικό την πρόταση να πλησιάσει κάτι από την εικόνα και να συνομιλήσει μαζί του. Ουσιαστικά συνομιλεί με το σώμα του, με τις μνήμες που είναι καταγεγραμμένες βαθιά, με στοιχεία του εαυτού του με τα οποία δεν μπορεί να έρθει σε επαφή, αν δεν χαλαρώσει βαθιά και δεν αφήσει όλα τα λογικά σχήματα που έχει δημιουργήσει για να λειτουργεί στην καθημερινότητα του. Οι συνομιλίες με το σώμα είναι σαν συζητήσεις μικρών παιδιών: απλές, ξεκάθαρες με αλήθεια και έντονα συναισθήματα. Και όπως τα μικρά παιδιά έχουν πάντα ένα αίτημα ξεκάθαρο και επίμονο, έτσι και το σώμα, αν θελήσει ο θεραπευόμενος να παραμείνει στην συζήτηση με αυτό μέχρι το τέλος, έχει ένα αίτημα ή μια πρόταση απλή και ξεκάθαρη. Μία πρόταση που αφορά στην απόκτηση της υγείας και της ισορροπίας του. Το σώμα έχει πάντα μια λύση για να φτάσει ο θεραπευόμενος στο πολυπόθητο «είμαι καλά».

Σε ποιούς απευθύνεται

Η θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους και έχει αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και διαταραχών.
Είναι τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη.
Δίνει απλόχερα τη δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουν την υγεία τους.
Μπορεί να οδηγήσει στην ίαση σε όλες τις περιπτώσεις, όπου η κλασσική ιατρική βρίσκει αδιέξοδο.

Κρανιοϊερή θεραπεία στον αυτισμό

Κατά την περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου και του κρανίου ενός ανθρώπου-η οποία ξεκινάει νωρίς στην εμβρυακή μας ζωή- είναι απαραίτητο και οι μηνιγγικές μεμβράνες που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια της κρανιακής κοιλότητας να αναπτύσσονται μαζί με όλες τις περιοχές του εγκεφάλου για να συνοδεύουν και να ολοκληρώνουν τη διαδικασία της ωρίμανσης των περιοχών του εγκεφάλου.

Οποιαδήποτε βιοχημική αλλαγή, συμβαίνει ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κύησης, αλλά και τις πρώτες βδομάδες της ζωής, μπορεί να αναστείλει τη δυνατότητα παράλληλης ανάπτυξης μεμβρανών και συστημάτων του εγκεφάλου. Η παρεμπόδιση αυτή οδηγεί με τη σειρά της σε διαταραχές ανάπτυξης του Κ.Ν.Σ(κεντρικό νευρικό σύστημα), οι οποίες δίνουν πολύ αργότερα τις διαγνώσεις στο φάσμα του αυτισμού και των άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Η βιοχημική αλλαγή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας αλλαγής σε οποιοδήποτε επίπεδο του περιβάλλοντος της μέλλουσας μητέρας και του νεογέννητου.
Συχνές αλλαγές είναι : διατροφικές αλλαγές, συναισθηματικές εξάρσεις, ψυχικές διαταραχές φοβίες και κατάθλιψη, αλλαγή θερμοκρασίας, έλλειψη χώρου ή και οξυγόνου, έλλειψη σωματικής επαφής , χορήγηση φαρμάκων κ.α.

Όλα αυτά μπορούν να βιωθούν από το έμβρυο ή το νεογέννητο σαν τραύμα, ένα τραύμα που δεν χάνεται, αλλά αποθηκεύεται στη μνήμη του σώματος και συνήθως επηρεάζει καταλυτικά την μετέπειτα ζωή.

 1. Με τις εφαρμογές που κάνει ο κρανιοθεραπευτής δίνει τη δυνατότητα στις ραφές των οστών του κρανίου καθώς και στις εγκεφαλικές μεμβράνες να αποσυμπιεστούν, να τεντώσουν και να πάρουν το χώρο που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η σωστή ανάπτυξη τους. Όταν τα οστά του κρανίου παρουσιάζουν αποσυμπιέσεις, επηρεάζουν την σωστή λειτουργία των τμημάτων του εγκεφάλου τα οποία βρίσκονται κάτω από τα οστά. Οπότε η αποσυμπίεση των οστών οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
 2. Όταν η κρανιοϊερή θεραπεία συνοδεύεται από Σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση, τότε δίνεται η δυνατότητα στο σώμα που δέχεται τη συνεδρία να εκφράσει την καταγγεγραμένη τραυματική ή στρεσσογόνα εμπειρία του και έτσι να απαλλαχθεί από παθογόνα ενέργεια την οποία έχει αποθηκευμένη και το δυσκολεύει σε πολλά επίπεδα.

Οι συνεδρίες κρανιοϊερής θεραπείας οδηγούν αυτόν που τις δέχεται να χαλαρώνει βαθιά και να εμπιστεύεται το σώμα του στο άγγιγμα, δύο στοιχεία που είναι εντελώς απαραίτητα και λυτρωτικά για τα παιδιά με αυτισμό και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Κρανιοϊερή θεραπεία σε μωρά

Η εφαρμογή της κρανιοϊερής θεραπείας στα μωρά έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ευεργετική και μπορεί να τα απαλλάξει από:

 1. κολικούς
 2. παλινδρόμηση
 3. Δυσκολίες στην λήψη τροφής
 4. νευρικότητα και αναίτιο κλάμα
 5. ψυχοσωματική απελευθέρωση προερχόμενη από δύσκολη κύηση και γέννηση.

Κρανιοϊερή θεραπεία σε εγκύους

Η εφαρμογή της κρανιοϊερής θεραπείας στις εγκύους αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη καθώς μπορεί να τις βοηθήσει να:

 1. χαλαρώσουν βαθιά τους ιστούς του σώματος.
 2. Να απελευθερωθούν από φόβους.
 3. Να βρουν ένα δρόμο αντιμετώπισης του πόνου.
 4. Να συμφιλιωθούν με το σώμα τους, που βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή.