Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αρχική/ΑΡΘΡΑ, Νέα/Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

2020.Ξεμύτησε και η δεύτερη δεκαετία της δεύτερης χιλιετιρίδας. Μετράμε σίγουρα 20 χρόνια μέσα στα οποία η κυριαρχία της οθόνης (υπολογιστων, κινητών κ.τλ) αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα που μάλλον ξεπέρασε τα όρια της προσαρμογής μας. Η καθημερινότητα της πλειοψηφία των ανθρώπων περιέχει οπωςδήποτε την χρήση τους.

Πολύ σύντομα το νέο αυτό δεδομένο της ζωής μας εκτίναξε στα ύψη προβλήματα ψυχολογικά και κοινωνικά.

Η κατάθλιψη υπήρχε και πριν. Οι εξαρτήσεις υπήρχαν και πριν. Η απομόνωση υπήρχε και πριν.  Δεν δημιουργήθηκαν με την έλευση της οθόνης στην καθημερινή μας ζωή.  Αυτή απλώς έβαλε τις δικές της πινελιές στα προβλήματα.

Με την πληθώρα των εικόνων και των πληροφοριών δίνει την ψευδαίσθηση της συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Με την ευκολία των σχολιασμών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δίνει την ψευαίσθηση της επικοινωνίας.

Με την δύναμη της εικόνας και την γρήγορη εναλλαγή της οδηγεί εύκολα τον άνθρωπο στο να κοιτάει τελικά και όλο και λιγότερο να διαβάζει, να σκέφτεται και να μιλάει.

Η “άσφαλεια” πίσω απο την οθόνη κάνει την μοναξιά δεδομένη και ίσως ζητούμενη.

Όμως ο άνθρωπος που δεν συναντάει άλλους ανθρώπους και δεν μιλάει άμεσα μαζί τους, παρά αρκείται στο να κάνει διαλόγους και σχόλια απο τον υπολογιστή του, ο άνθρωπος που δεν δίνει ερεθίσματα απο το φυσικό περιβάλλον στις αισθήσεις του να λειτουργούν, παρά υπερλειτουργεί μόνο την όραση του μπροστά στην οθόνη, ο άνθρωπος που δεν κινείται, παρα “καρφώνει το σώμα του σε μια καρέκλα ή σε έναν καναπέ, ο άνθρωπος που δεν συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις, παρά πιστεύει οτι είναι αρκετό να παρακολουθεί τις εξελίξεις απο την οθόνη του, αυτός ο άνθρωπος λειτουργεί ενάντια στην φύση του και γι’αυτό το λόγο νοσεί ψυχικά.

Ο χώρος του humantherapy μέσα απο πρωτοποριακές ομάδες και συναντήσεις προσφέρει μια διέξοδο απο αυτόν τον σύγχρονο λαβύρινθο που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρείτε την ομάδα και την δράση  που σας ταιριάζει περισσότερο.

 

Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Κρανιοθεραπεύτρια

Εκπαιδεύτρια σωματικής ψυχοθεραπείας

 

 

Σχετικά με την/ον Συγγραφέα:

Η Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και σωματική θεραπεύτρια S.E.R-N.D.S.P.