ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΤΕ ΤΩΡΑ;

Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν τους ρωτώ «πως νιώθετε τώρα;» κάνουν σιωπή, παίρνουν μια έκφραση σα να ψάχνουν κάτι και μετά απαντούν. Σ’αυτές τις περιπτώσεις αυτό που απαντούν είναι η σκέψη τους.

Το συναίσθημα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το εδώ και τώρα. Η στιγμή μας δίνει πάντα την απάντηση στο πως νιώθω. Γι’αυτό το συναίσθημα είναι ρευστό, έχει δυναμική κίνησης. Αυτό δε σημαίνει ότι από το ένα λεπτό στο άλλο αλλάζουμε συναισθηματική κατάσταση χωρίς να δεχόμαστε ερεθίσματα.

Ετσι δεν χρειάζεται σκέψη για να απαντήσουμε στο πως νιώθουμε. Όταν σκεφτόμαστε εκφράζουμε σκέψεις που βρίσκονται γύρω από το συναίσθημα μας.

Όταν δυσκολευόμαστε να βρούμε τι νιώθουμε τότε τι κάνουμε;

Το σώμα μας αντιδρά σε κάθε συναισθηματική απόχρωση. Η πιο σίγουρη πηγή για να ξεκινήσουμε να βρίσκουμε πως νιώθουμε είναι το σώμα μας. Το σώμα μας είναι μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών από και προς τον ψυχισμό μας.

Έχοντας μάθει να σκεφτόμαστε πάρα πολύ γινόμαστε πολύπλοκοι. Οι σκέψεις γίνονται σύνθετες πολύ γρήγορα και συνηθίζουμε στο πολύπλοκο. Ετσι ψάχνουμε κάτι πολύπλοκο για να απαντήσουμε στο πως νιώθουμε, ενώ η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Το συναίσθημα είναι απλό, λιτό και δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. Χρειάζεται την προσοχή μας για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε όταν νιώθουμε το ένα ή το άλλο συναίσθημα, πως αντιδρά το σώμα μας με την παραγωγή του στον εγκέφαλό μας και με την εκφρασή του στο περιβάλλον μας.

Όταν για χρόνια ολόκληρα κάποιος δεν έχει ρωτηθεί από κάποιον άλλον για το πώς νιώθει, μοιάζει δύσκολο στην αρχή να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Νιώθει αμηχανία, συστολή και ντροπή ίσως να πει τι νιώθει, ακόμα κι αν το έχει καταλάβει. Πάντα όμως αυτή η ερώτηση δίνει μια αίσθηση φροντίδας στους ανθρώπους. Είναι για κάποιους σα να την περιμεναν χρόνια.

Από αυτην την ερώτηση ξεκινάει ένα απέραντο ξετύλιγμα της ψυχής, που πάντα είναι γοητευτικό, συγκινητικο και μοναδικό.