Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΣΩΜΑΤΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Αρχική/ΑΡΘΡΑ, Νέα/Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΣΩΜΑΤΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΣΩΜΑΤΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από αυτο-άνοσα νοσήματα και σύνδρομα στα οποία ούτε όνομα δεν έχει δοθεί.

Επίσης αυξητική τάση έχουν και οι χρόνιες ασθένειες.

Όλος αυτός ο πληθυσμός είτε έχει μια διάγνωση στα χέρια του για αυτό που του συμβαίνει , είτε όχι, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποια ζητήματα που αφορούν στην ζωή του από εκεί και πέρα.

Θα αναφέρω συνοπτικά τα βασικότερα αυτών των ζητημάτων. Μια ασθένεια ή ένα σύνδρομο επιφέρει τις παρακάτω αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων:

  • Δημιουργεί δυσκολίες κίνησης οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν το άτομο στο να χάσει μερικώς ή ολικώς την αυτονομία του, να διαταραχθεί η καθημερινή λειτουργικότητα του.
  • Επιφέρει αλλαγές στην εικόνα του σώματος του.
  • Συνεχείς και επαναλαμβανόμενους πόνους.
  • Περιορισμούς στην διατροφή
  • Συχνό ιατρικό επανέλεγχο
  • Συνεχή λήψη φαρμάκων

Όλες αυτές οι κατηγορίες, που αναφέρονται παραπάνω, έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, την οποία χρειάζεται να φροντίσει άμεσα καθώς όλοι αυτοί οι ασθενείς έχουν ακούσει ότι η καλή ψυχολογική τους κατάσταση βελτιώνει την γενική υγεία τους και επηρεάζει θετικά την πορεία της ασθένειας του.

Ένας άνθρωπος που βλέπει το σώμα του να αλλάζει μορφή ή να μην μπορεί να κάνει όσα έκανε πριν λίγο, μπαίνει σε μια κατάσταση αυτολύπησης, θυμού και φόβου. Ένας άνθρωπος επίσης που δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη της ασθένειας που έχει-όπως συμβαίνει με τα αυτο-άνοσα – βρίσκεται συνέχεια κάτω από το βάρος του φόβου. Ένα παιδί που έχει διαβήτη ή άσθμα νιώθει συχνά θυμό απέναντι στο σώμα του επειδή έχει καθημερινούς περιορισμούς που τους μεταφράζει σε μειονεξία. Όλα αυτά τα συναισθήματα, που τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουν καν χώρο να εκφραστούν γιατί όλο το περιβάλλον προσπαθεί να πείσει τον ασθενή ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς να το σκέφτεται (!) αυτό που του συμβαίνει, οδηγούν συχνότατα και γρήγορα τους ανθρώπους σε απομόνωση από το σώμα τους, απόσυρση από την κοινωνική ζωή και τελικά σε μια κατάθλιψη την οποία μπορεί να την θεωρούν και αναμενόμενη!

Οι άνθρωποι λοιπόν που ταλαιπωρούνται από τέτοιου είδους νοσήματα, χρειάζονται την ψυχοθεραπεία όσο και τα παυσίπονα τους ή όποια άλλη φαρμακευτική βοήθεια έχουν.

Η σωματική ψυχοθεραπεία με σωματο-συναισθηματική απελευθέρωση δίνει την δυνατότητα σε όσους έχουν ένα χρόνιο νόσημα ή ένα αυτο-άνοσο σύνδρομο ή κάτι το οποίο δεν μπορεί να αναστραφεί.

  • Να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχθούν την νέα σωματική τους κατάσταση

  • Να έχουν χώρο να εκφράζουν τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται από την κατάσταση που ζουν και να μην τα μετατρέπουν σε θυμό απέναντι στον εαυτό τους
  • Να μάθουν να ακούν τις επιθυμίες του σώματος τους, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε μια καλύτερη ισορροπία και έτσι θα ελέγχουν καλύτερα και το πρόβλημα υγείας τους.Για τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και αυτο-άνοσα σύνδρομα η σωματική ψυχοθεραπεία με σωματο συναισθηματική απελευθέρωση δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά μια άμεση ανάγκη!

Καταφέρνοντας τα παραπάνω οι άνθρωποι βρίσκουν μια νέα ισορροπία, απομακρύνονται από την κατάθλιψη και τον εσωτερικό πόνο και φόβο.

Για τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και αυτο-άνοσα σύνδρομα η σωματική ψυχοθεραπεία με σωματο συναισθηματική απελευθέρωση δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά μια άμεση ανάγκη!

Σχετικά με την/ον Συγγραφέα:

Η Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και σωματική θεραπεύτρια S.E.R-N.D.S.P.