Μη Κατευθυντικη- παρεμβατική θεραπεία

 

Πρόκειται για μια μέθοδο ψυχοθεραπείας και εμψύχωσης ομάδων, η οποία εκτός από την περιοχή της θεραπείας, έχει εφαρμογή στην παιδαγωγική και σε οποιοδήποτε εργασιακό και κοινωνικό χώρο που υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ομάδες. Εμπνευστής της μεθόδου είναι ο Γάλλος ψυχολόγος κοινωνιολόγος Michel Lobrot.

Βασική αρχή της μεθόδου είναι πως οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από τα προβλήματα τους και τις παθολογικές συμπεριφορές τους, όταν μπορέσουν να εκφράσουν στο σύνολό του τον εσωτερικό τους κόσμο. Πιο συγκεκριμένα η ανάγνωση των επιθυμιών τους και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων με στόχο την πραγματοποίηση των επιθυμιών αυτών, είναι η βάση αυτής της μεθόδου. Το θεραπευτικό πλαίσιο καλλιεργεί σταδιακά το αίσθημα της εμπιστοσύνης, το οποίο οδηγεί τους ανθρώπους στην αυθεντική έκφραση του ψυχισμού τους. Παράλληλα η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών προτάσεων μέσα στη θεραπεία δίνουν την ελευθερία στον άνθρωπο να δοκιμάσει και μέσα από τη δοκιμή να ανακαλύψει τις επιθυμίες του.

Η αυθεντική έκφραση του ψυχικού κόσμου και η ανακάλυψη των επιθυμιών γίνεται στον ρυθμό που ο κάθε θεραπευόμενος έχει, αφού ο ίδιος ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Κανείς δεν αναγκάζεται να κάνει ή να πει κάτι. Ο θεραπευτής δεν είναι ο ειδικός που ασκεί μια φανερή ή μια λανθάνουσα εξουσία πάνω στον θεραπευόμενο. Ο θεραπευτής είναι στην ουσία ο εμψυχωτής του κάθε ανθρώπου στην διαδρομή που αποφασίζει να κάνει προς την αυτογνωσία και την αποδοχή του εαυτού.

Η έννοια της μη κατευθυντικότητας δίνει απεριόριστο χώρο για να ανακαλύψει κάποιος τις πολλές πλευρές του εαυτού του. Στην μέθοδο αυτή ο θεραπευτής ακούει με αποδοχή και ενσυναίσθηση τον θεραπευόμενο, ενισχύοντας τον έτσι να εμπιστευτεί αυτά που νιώθει και εκφράζει. Πέρα από αυτό μέσα από τις προτάσεις του προσφέρει τρόπους, δρόμους για να δοκιμάσει, να εκφράσει, να εξωτερικεύσει ιδέες, επιθυμίες, σκέψεις. Ο θεραπευόμενος είναι απόλυτα ελεύθερος στο να δεχθεί να δουλέψει με αυτές τις προτάσεις ή όχι. Δεν υπάρχει κανένος είδους επιβολή.

Η βιωματική διαδικασία της έκφρασης και της δοκιμής σταδιακά αλλάζει τον θεραπευόμενο και τον μεταμορφώνει σε ένα πρόσωπο με επιθυμίες, συνειδητές επιλογές, συναισθηματικό πλούτο που εκφράζεται προς τους άλλους, γνώση του εαυτού και αποδοχή του, συνειδητοποίηση της θέσης του μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Κάθε άνθρωπος με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε ψυχική και ψυχολογική διαταραχή.

Κράνιοϊερή θεραπεία

 

ϊαπεία είναι η πιο ήπια και ταυτόχρονα η πιο δυναμική θεραπεία.

Λειτουργεί τόσο στο σωματικό-οργανικό επίπεδο του σώματος, όσο και στο βαθύτερο ψυχικό. Έτσι αντιμετωπίζει και σωματικές ασθένειες και ψυχοσωματικά και ψυχολογικές διαταραχές. Χρησιμοποιεί το άγγιγμα των 5 γρ. με το οποίο αφουγκράζεται όλο το σώμα και κυρίως τον κράνιοϊερό ρυθμό, που είναι κεντρικό στοιχείο της θεραπείας αυτής. Σ’αυτό το σημείο δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ιατρικής και φυσιολογίας για να εξηγήσω τι είναι ο ρυθμός αυτός και πως επιδρά στο σώμα μας η ισορροπία του και η ανισορροπία του. (Υπάρχουν άρθρα σε άλλα σημεία του site για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα). Θα πω όμως ότι η θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει με τον ήπιο τρόπο που δουλεύει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και να δώσει διέξοδο ίασης σε περιστατικά στα οποία η κλασσική ιατρική βρίσκει αδιέξοδα.

Το καινοτόμο της θεραπείας αυτής είναι πως το άγγιγμα που χρησιμοποιεί αφυπνίζει την μνήμη του σώματος. Έτσι επιδρά θεραπευτικά στο ψυχικό επίπεδο του ανθρώπου. Η μνήμη του σώματος ξεκινάει να υπάρχει από τη στιγμή που αρχίζει και το σώμα να υπάρχει. Το πρώτο όργανο που εμφανίζεται μετά τη σύλληψή ενός εμβρύου είναι η καρδιά. Από εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος έχει σώμα και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να καταγράφει το σώμα μνήμες.

Η κρανίοϊερή θεραπεία αφυπνίζει την μνήμη του σώματος και μπορεί να αποκαλύψει μνήμες από τόσο παλιά. Με την κρανίοϊερή θεραπεία κάποιος έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει όλες τις μνήμες που χρειάζεται και να αποβάλει τραύματα που τον εμποδίζουν να είναι υγιής σε σωματικό ή ψυχικό επίπεδο. Η ανάδυση των τραυμάτων και το ξεδίπλωμα αναμνήσεων που δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιος με την συνειδητή του μνήμη, είναι ένα από αυτά που προσφέρει αυτή η θεραπεία.

Άλλο σημείο που αφορά την βαθιά ψυχοθεραπεία που δίνει, είναι ο τρόπος με τον οποίο οδηγεί τους ανθρώπους να αντιληφθούν τα συναισθήματα τους, να έρθουν σε επαφή με την καρδιά τους και να αποδεχθούν βαθιά και ολοκληρωτικά τον εαυτό τους. Είναι ένας τρόπος ήπιος, όσο είναι και το άγγιγμα των 5 γρ., με απόλυτο σεβασμό στην σοφία του σώματος, στην αλήθεια του κάθε προσώπου και στον ρυθμό με τον οποίο κάθε άνθρωπος θέλει να προχωρήσει. Το μαγευτικό της μεθόδου αυτής είναι ότι περιέχει ταυτόχρονα τον πιο ήπιο και πιο δυναμικό τρόπο θεραπείας για τον κάθε άνθρωπο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Είναι απαραίτητο να τονίσω πως αναφέρομαι στην κρανίοϊερή θεραπεία, όπως εφαρμόζεται από μένα στο Κέντρο μου και όσους έχουν πάρει την εκπαίδευση από το Κέντρο.

Σωματική ψυχοθεραπεία μη κατευθυντικής προσέγγισης

 

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

H θεραπεία αυτή είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο άλλων μεθόδων που αναφέρονται στη σελίδα μου. Η πολυετής εμπειρία με οδήγησε να δημιουργήσω τη νέα αυτή μέθοδο, η οποία δίνει την δυνατότητα τον άνθρωπο να θεραπευθεί από ότι τον ταλαιπωρεί και μετά από αυτό να εξελιχθεί σε ένα πρόσωπο με μεγάλη αυτογνωσία, δημιουργικό και ελεύθερο. Το πλησίασμα του κάθε ανθρώπου γίνεται τόσο μέσα από τις προτάσεις που παρέχει η μέθοδος της μη Κατευθυντικής-Παρεμβατικής όσο και μέσα από την επαφή με το σώμα και τις μνήμες του και την απελευθέρωση του που παρέχει η μέθοδος της Κρανίοϊερής θεραπείας.